1 de enero de 2018

Valoració i noves perspectives per als projectes pel clima

El Compromís de Barcelona pel Clima va sorgir a la tardor del 2015 com a extensió del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, amb motiu de la celebració a París de la COP-21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. El Compromís pel Clima marca uns reptes amb l’horitzó de l’any 2030, i alhora defineix un primer full de ruta per al període 2015-2017. És en aquest marc que nou equips formats per membres de la xarxa Barcelona + Sostenible han planificat i dut a terme nou projectes al llarg dels dos darrers anys. A més d’obtenir resultats palpables, el camí recorregut ha estat una gran escola sobre el treball col·laboratiu.
El passat 13 de desembre representants dels nou equips de projecte van celebrar al Centre Cívic la Sedeta una sessió per avaluar col·lectivament els projectes, compartir l’experiència viscuda i els resultats. A la sessió es va comptar amb la col·laboració de Manel Muntada, que com a expert en canvi organitzatiu havia acompanyat els equips de projecte en les primeres trobades realitzades a la primavera de 2016. Manel Muntada va fer una breu ponència centrada en el sentit de l’avaluació per a la generació de coneixement, i va proposar diverses dinàmiques de caràcter distès a través de les quals els participants van expressar les seves percepcions. Durant la sessió també es van projectar en primícia els vídeos de presentació dels 9 projectes.
Satisfacció, orgull per la feina ben feta, aprenentatge, generació de vincles i percepció del potencial del treball conjunt són alguns dels beneficis personals que es van destacar de la implicació en els projectes. Entre les capacitats i habilitats potenciades, es va mencionar l’habilitat per treballar en equips multidisciplinaris, la millora de les capacitats comunicatives i l’aprenentatge de noves tècniques i metodologia.
Pel que fa als factors que poden bloquejar aquest tipus de projectes, es va parlar de manca de recursos econòmics, la participació desigual, la distància entre les expectatives i els resultats, la manca de comunicació inclusiva, moments de rivalitat i falta de lideratge. Per millorar els projectes en el futur, es va proposar definir els recursos i plantejar els resultats esperats des de l’inici. Amb caràcter general, es considera que la incertesa associada a aquesta experiència ha permès adquirir uns aprenentatges útils per a futures edicions.
Per concloure la sessió, Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, va agrair als participants la feina feta i va anunciar que divendres 15 de desembre es publicaven les bases provisionals de subvencions específiques de projectes pel clima, que recullen aquest plantejament de treball col·laboratiu sobre al territori.
Un dels aspectes rellevants de les noves bases és que la sol·licitud d’ajut l’han de presentar conjuntament un mínim de 3 entitats. Es valorarà la diversitat de les entitats, les formes de treball col·laboratiu i l’establiment de mecanismes de presa de decisions de manera compartida. El pressupost que s’hi destina és de 200.000€, amb un topall per projecte de 20.000€. Es tindran 12 mesos per desenvolupar el projecte.
L’anunci de les subvencions s’ha publicat el 15 de desembre i hi ha 20 dies hàbils d’informació pública, durant els quals es poden presentar al·legacions, abans de la publicació definitiva. Es preveu que entorn al mes de març es publiqui la convocatòria corresponent.
La sessió d’avaluació va finalitzar de manera festiva amb una copa de cava per celebrar els dos anys de treball i continuar fent xarxa.

No hay comentarios: