2 de abril de 2018

I ara... com cuidem les plantes?

Ara que ja les heu recollides, us donem alguns consells perquè pugueu trasplantar-les, gestionar el jardí i construir el vostre sistema casolà de reg per degoteig.
Mantenir d’una manera apropiada les plantes requereix de certa dedicació. El primer que cal tenir present és la importància de vetllar per tal que sempre estiguin saludables i en bon estat, i així perdurin als nostres patis i jardins. Aquests espais verds els podeu aprofitar com a recurs educatiu i per a l'aprenentatge de l'alumnat.

El trasplantament:
1- No deixeu gaire temps les plantes als testos amb els que han arribat des del viver.
2- Tingueu previst un petit “pla” de gestió. Qui en serà el responsable? Qui s'encarregarà del reg?
Quin és el millor espai per posar-les?
3- Abans de les vacances de Setmana Santa, hauríeu de tenir previst qui se'n farà càrrec: cal trasplantar-les  i que tinguin suficient aigua durant aquests dies.

En aquest document trobareu unes instruccions molt clares de com trasplantar les plantes, ja sigui a terra o en test o jardinera.
1- Sovint, durant els períodes de vacances, ningú es fa càrrec de les plantes i aquestes acaben morint. Cal que preveieu com gestionareu aquestes dates per tal d'assegurar l'aigua necessària per a la supervivència.
2- Una bona opció és el reg automàtic. En cas que pugueu optar per aquesta opció, assegureu-vos que és un sistema eficient i feu-ne el manteniment adequat per tal d'evitar fuites d'aigua.
En totes les fases del procés, podem fer participar l'alumnat o altres agents de la comunitat educativa, podem responsabilitzar-los i aprofitar-ho com a context per aprenentatge curricular. A la “Guia de l'hort escolar” d'en Joan Solé i al llibre “L'hort escolar ecològic” de Montse Escutia (disponible al Servei de Documentació) podeu trobar-hi idees d'activitats relacionades amb el sòl i les plantes. En aquest altre document trobareu propostes i consells per a la gestió de l'aigua al centre en general, no només al jardí. A més, hi trobareu un seguit de propostes d'activitats per realitzar amb l'alumnat.

Sistema casolà de reg per degoteig: 
Arriben les vacances  i moltes plantes queden sense supervisió, tot i que els primers dies després del transplantament és quan més aigua necessiten per arrelar correctament. Us proporcionem una sèrie de models per construir un sistema de reg per degoteig casolà, reutilitzant materials presents en la majoria de llars. Existeixen diferents variants d’aquest sistema i totes són igual d’efectives. A continuació us les presentem:
- L’ampolla cap per avall. Potser és el mètode més pràctic i útil si us absentareu molt de temps.  S’ha de fer un forat mil·limètric al tap de l’ampolla perquè l’aigua caigui lentament. Després es retalla la part inferior, s’introdueix el recipient al sòl de cap per avall i s’omple d’aigua.
- El cordó de cotó. Sistema que permet un gran estalvi d’aigua i té una llarga durada. S’enterra un extrem del cordó sota terra i es col·loca l’altre en un recipient ple de líquid. La planta absorbeix l’aigua a mesura es va assecant la terra.
- Reg per degoteig solar casolà.  Tècnica senzilla que permet estalviar fins a 10 vegades més aigua. Cal una garrafa de 5 o més litres i una altra de més petita. S’ha de tallar la base de la gran i la meitat superior de la petita, per després col·locar una a l’interior de l’altra. Aquesta segona contindrà l’aigua, mentre que la gran evitarà que l’aigua es perdi per l’evaporació.



Manteniment i cura de les plantes:
Finalment, voldríem recomanar-vos el segon taller sobre recursos per renaturalitzar jardins i horts escolars, on s'oferiran algunes orientacions i recomanacions per fer el manteniment més adequat dels vostres horts i jardins: gestió del reg (eficiència i estalvi d'aigua), control de la salut de les plantes, gestió de les herbes del pati, poda, manteniment durant l'estiu, etc. 



No hay comentarios: